Complete support
Vóór 14:00 besteld, morgen geleverd
Gratis verzending boven € 3000

Terugleverkosten en de Impact op de Zonnestroommarkt Terugleverkosten en de Impact op de Zonnestroommarkt

Door: Bob Leenen, algemeen manager van PVO Direct Door: Bob Leenen, algemeen manager van PVO Direct

Wat zijn terugleververgoedingen en wat is salderen?

Laten we eerst eens kijken naar de vergoedingen die je als huishouden met zonnepanelen ontvangt. Wanneer je meer energie teruglevert aan het net dan dat je afneemt van het net, ontvang je hiervoor een terugleververgoeding. Deze vergoeding wordt pas toegekend nadat je opgewekte stroom is gesaldeerd. Salderen is het systeem waarbij de stroom die een huishouden met zonnepanelen opwekt en teruglevert naar het elektriciteitsnet, wordt verrekend met de stroom die het huishouden van het net afneemt. Met andere woorden, het overschot aan elektriciteit dat wordt teruggeleverd, wordt eerst afgetrokken van het totale elektriciteitsverbruik voordat de terugleververgoeding van toepassing is.


Terugleverkosten: De nieuwe norm

Nu zien we echter een verschuiving waarbij sommige energiebedrijven terugleverkosten rekenen aan consumenten voor de stroom die ze terugleveren aan het net. De achterliggende reden hiervoor is dat door de politiek gekozen is om de salderingsregeling in stand te houden en dat kost de energieleveranciers veel geld. De terugleverkosten die in rekening worden gebracht variëren van energiebedrijf tot energiebedrijf en kunnen impact hebben op de financiële voordelen die consumenten halen uit hun zonnepanelen.

Eneco rekent bijvoorbeeld een vast tarief per teruggeleverde kilowattuur (kWh), terwijl Vandebron verschillende tarieven hanteert op basis van de hoeveelheid teruggeleverde stroom per jaar. Deze kosten worden meestal verrekend in het vastrecht dat consumenten betalen, maar kunnen ook apart worden berekend.


Impact op huishoudens met zonnepanelen

De terugleverkosten kunnen de verwachte besparingen verminderen en de terugverdientijd van de zonnepanelen verlengen. Tegelijkertijd is het een stimulans voor consumenten om meer elektriciteit te consumeren op het moment dat de zon schijnt én ontstaat de wens bij consumenten om energie op te slaan; die elektriciteit wordt immers niet teruggeleverd aan het net. Zo zie je dat perspectief waarmee een consument naar zijn energiehuishouding kijkt, verandert. Voor consumenten is het dan ook van belang om te kijken naar het totale speelveld en alle baten en kosten op een juiste manier mee te nemen in de overweging voor de aanschaf van zonnepanelen en bijvoorbeeld batterijsystemen.

 

Algemene impact op de Zonnestroommarkt

De invoering van terugleverkosten kan verschillende gevolgen hebben voor de zonnestroommarkt. Zo kunnen potentiële kopers van zonnepanelen worden afgeschrikt door deze extra kosten, wat de groei van de markt kan beïnvloeden. Aan de andere kant kan het de vraag naar thuisbatterijen stimuleren, omdat consumenten proberen hun zelfvoorziening te maximaliseren, hun energie op te slaan en minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Deze laatste optie heeft ook gevolgen voor installateurs van zonnepanelen. Zij moeten namelijk hun kennis uitbreiden om goed advies te kunnen geven over de aanschaf van thuisbatterijen en ze moeten deze ook kunnen installeren.

Ben jij een installateur van zonnestroominstallaties en wil je meer weten over thuisbatterijen? Dan hebben we goed nieuws voor je: PVO organiseert de Battery Boost Day op 29 mei, waarbij de laatste informatie rondom thuisbatterijen met je wordt gedeeld. Bekijk op de pagina over dit event de inhoud van de dag. Of ga meteen naar het formulier om je te registreren. 

 

Conclusie

Terugleverkosten zijn een nieuwe realiteit voor huishoudens met zonnepanelen en hebben gevolgen voor consumenten, installateurs en de zonnestroommarkt. Als markt zullen we hierop moeten anticiperen. Denk hierbij aan het goed informeren van klanten en inspelen op de kansen die deze maatregelen met zich meenemen, om samen de markt naar een nieuw en hoger niveau tillen.